Outdoor Leader – reitistöpäivät Ruotsissa

Outdoor Leadr – reitistöpäivät Ruotsissa 23-27.10.2019

Sain kaverin vinkistä tietoa kansainvälisestä Outdoor Leader -hankeesta, jossa edistetään retkeilyreittien ja ulkoilualueiden paikallisia kehittämistavoitteita sekä kehitetään vastaavien kohteiden kansainvälistä yhteistyötä. Mukana Suomesta 7 Leader-ryhmää ja kaksi Ruotsista. 

Mielenkiintoinen aihe, pakkohan siihen oli mukaan päästä! Harmillisesti Leader Karhuseutu ei ollut hankkeessa mukana, mutta Satasilta onneksi tarjosi muita satakuntalaisia Leader-ryhmiä kuten Pyhäjärviseutu, jonka matkaan pääsin hyppäämään. 

23.10.2019 Keskiviikko M/S Viking Grace 

Illalla oli kokoontuminen Viking Linen terminaalissa Turussa ja bussin pakkailun jälkeen laivaan nousu. 

24.10.2019 Torstai Ulricehamn 

Ajoa kohti Lounais-Ruotsia. Matkalla poikettiin Grännassa pienelle kaupunki kierrokselle ja lounaalle. Josta sitten jatkettiin kohti Årås Kvarnia. Outdoor Supportin Lena kertoi pyöräily- ja vaelluspaketeista. Lisäksi saimme kuulla tarinoita “Elämysluennoitsija” Per “Putte” Eby, projektipäällikkö St Olavsleden (St Olavin reitti) Trondheim-Sundsvall. Pyöräile ja vaella Sjuhäradissa kertoivat omasta toiminnastaan ja yhteistyöstään kuntien kanssa. Pieni retki maastossa ja olimme valmiit siirtymään Hotel Lassalyckan

25.10.2019 Perjantai 

Ennen aamiaista ehdin tekemään pikaisen lenkin Lassalyckan maastossa. Aamiaisen jälkeen olikin huoneiden luovutuksen jälkeen pikainen siirtyminen luentosaliin, jossa Johan Falk kertoii hiihtoseuran projekteista ja hiihdon maailmancupista, joka järjestetään taas Ulricehamnissa tammikuussa 2021. Tämän lisäksi saimme Jill Axelsson Pabst ruokamatkailusta länsi-ruotsissa Edible Country. Tämän jälkeen siirryttiin bussilla Gårdsslakteri Galtholmeniin, jossa vierailu tilapuodissa ja tilateurastamossa. Saimme kuulla samalla isäntäväen järjestämistä – “social dining” aterioista. Jälleen pikainen siirtyminen bussilla ja saimme kulla Gerd Lunqvist Perssonin (OAS och turisbyrån) kertovan pyöräilypaketeista ja puheenjohtajan Lotta Svensson kertoi Taste the Countryside-yhdistyksestä.  Tämän päälle pääsimme aivan ihanan idylliseen Crea Diem Bokcafe (Kirjakahvila Crea Diem) lounaalle.  Lounaan jälkeen Gerd opasti hautasmaan ohitse kirkkoon, jossa kuulime paikallisen kirkon historiasta. Seuraavaksi vuorossa olikin siirtyminen Vänga Kvarn jossa oli taasen ruotsalaisittain “Fika” eli kahvittelua monin sortein. Oskar Lorentzon kertoi lähiruoasta, yhteistyöstä Vängan myllyn kanssa ja Vänga mossen retkeilyreiteistä. Kahvihetken jälkeen Leader-ryhmien vetäjät kokoustivat ja me muut päästiin pienelle kävelyretkelle lähimaastoon. Tästä bussilla jatkettiin Viskadalens koululle, jonne majoituimme tällä kertaa jokainen omaan huoneeseen. Illallisen jälkeen olikin hyvä kömpiä sänkyyn lataamaan akkuja, sillä ruotsinkielistä tietoa tuli päivän mittaan niin paljon – ettei aivot meinanneet pysyä perässä.

26.10.2019 Lauantai

Aamulla huoneiden luovutus. Sadesään vuoksi aamuinen kävely “walk&talk”-pareittan peruttiin. Joten heti aamiaisen jälkeen olikin Lennartin ja Kjellin vuoro esitellä Sju sjöars – (Seitsemän järven)-reitistä. Pienen kahvittelutuokio ja pääsimmekin Jerry Engströmin luennolle luontomatkailun kehittämisestä. Jerry on Ruotsin tunnetuimpia luontomatkailun kehittäjiä ja “lähettiläitä”. Luennon piti kyllä olla englanninkielellä, mutta jälleen kerran se syystä tai toisesta tehtiin ruotsiksi.. Mielenkiintoinen luento, mutta tunnustan että olisin tykännyt ja saanut huomattavasti enemmän irti tästä jos se olisi ollut englanniksi kuten ohjelmassa luvattiin.. Meillä piti olla retki luonnonsuojelualueelle, ja lounas ulkona, mutta sateen vuoksi lounas olikin Kvarnen i Hyssnassa. Lounaan jälkeen vierailu Ramhultafalletissa, jossa otettiin yhteiskuva. Tästä jatkettiin Hede Gårdiin, jossa nautittiin tunnelmallisesta kahvittelutuokiosta, sillä myrsky oli vienyt sähköt koko kaupungista. Fredrik Granat kertoi alueen yhteistyöstä Isa af Lygnern-risteilyillä kuten myös paikallistuottajien kanssa. Tämän jälkeen siirtyminen Kvarnen i Hyssnaan, joka olikin meidän seuraava yöpaikka. Majoittautumisen jälkeen ohjelmassa oli hapanleivän leipomista, vierailua tilapuodissa ja tutustumista vanhaan sahaan ja paikallis juomien maistelua. Yhteinen päivällinen Kvarnen i Hyssnan-mylly ravintolassa. Ilta myöhään myllyn ulkoilmakylpylä oli avoinna ja sauna lämpimänä.

27.10.2019 Sunnuntai 

Aamiaisen jälkeen teimme pienen “hike med Hans” på Hyssnaleden-reitillä ja näköalapaikkalle Tors hall. Kotmatkalla Tukholmaan poikkesimme vielä Brahehus-rauniilla lounaan ohessa. Illaksi laivaan Viking Linella kohti Turkua. Laivalla vielä Pyhäjärviseudun-ryhmäpalaveri ja illallisen jälkeen nukkumaan.

Paljon jäi pohdittavaa, uusia ideoita ja retkiä niin kotimaahan kuin tuleville reissuillekin.

Kiitos Rauni ja muut hauskasta seurasta – toivottavasti pian tapaamme taas aiheen piirissä!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *