Syksyn värikylpyjä

Ruska ja tähtitaivas parhaimmillaan

Nyt on viimeiset hetket täällä Satakunnassa nauttia ruskanväreistä ennenkuin syksyn kellastuttamat lehdet putoavat alas. Syksy on vuoden kauneinta aikaa. Ensimmäiset pakkasyöt on takana, joten hirvikärpäsistäkään ei ole enää harmia.

Suomaisemissa retkeillessä värikylläisyys huumaa. Punaisen ja oranssinsävyiset rahkasammaleet loistivat kilpaa auringon kanssa koirien kanssa ulkoillessa. Ruskaa ei tarvitse lähteä kauemmaksi etsimään, vaan se löytyy nurkan takaa kotikulmilta, jopa kaupunkien puistoista.

 

Iltojen pimetessä voit nähdä myös pohjoisella taivaalla Linnunradan. Sen hohtava vyö kulkee lounaasta koilliseen. Kaupungin valosaastessa sitä ei ikävä kyllä näe, mutta jos hakeudut kauemmaksi kaupungista niin kirkkaana yönä se erottuu selvästi.

Ruskaretkille retkeilyreittejä löytyy lähes joka puolelta. Aurinkoisina viikonloppuina niissä voi jopa olla ruuhkaa. Kullaan Joutsijärveltä löytyy monipuolista maastoa ruskaretkeilyyn. Harjavallan Hiittenharjultakin löytyy ruskaa, vaikka suurin osa onkin havumetsää. Eurajoen Pinkjärvi, Kankaanpään Jämin ja Säkylän Pyhäjärven maastoja unohtamatta.

Syksyn vaikutus mieleen. Itse koen energisoituvani syksyn väriloistosta ja pakkasaamuista. Valmistun henkisesti sisätyökauteen ja pimeyteen, johon luonto pakottaa marras- tammikuun ajaksi. Kaamosmasennukseen itselläni auttaa liikunta ja kasvisravinto ja kirkasvalohoito. Tässäkin asiassa on itse itsensä pahin vastustaja – miten helppoa onkaan jäädä sohvannurkkaan. Jo pelkkä ylösnousu ja kävelyllä käynti auttaa, aina ei tarvitse hikiliikuntaa – joskus on ihan hyvä nauttia “hyvän mielen liikunnasta“. Pyrin käymään ulkona ja retkeilemään syksyllä aina, kun siihen tulee mahdollisuus, jopa ruokatunnilla säästä riippumatta. Sää on useimmiten varustekysymys. Kauniina aurinkoisena päivänä saatan tehdä jopa kaksi sauvakävelylenkkiä päivässä. Olen selkeästi talvi-ihminen. Kotiliesi: Pimeys masentaa ja sateella kolottaa

Ja viimeiseksi, mutta ei vähimmäiseksi : Milloin viimeksi olet nähnyt siilin? Tähän vuoden aikaan se etsii jo talvehtimispesää. Kaupunkisiilien on vaikea löytää pesäpaikkaa. Rakentamalla siilille talvipesän autat sitä selviämään talven yli. Talvipesänrakentamisessa on omat niksinsä ja muutama seikka otettava huomioon, joten otathan selvää asiasta ennenkuin rakennat pesän. Hyviä ohjeita pesänrakentamiseen löytyy mm Suomen Luonto- sivuilta.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *